10 vinkkiä laadukkaan promovideon tekoon


Tässä artikkelissa käydään läpi kymmenen asiaa, joita on syytä ottaa huomioon videota tuottaessa.

Sisällysluettelo

Tarinan taustalla 

Nykyään sisältömarkkinointi on varsin tärkeää, koska sisältöä tuotetaan jatkuvasti ja enemmän kuin koskaan aiemmin. Kuitenkin tuotetusta sisällöstä ei oteta läheskään kaikkea irti, mitä sillä olisi antaa. Sille on syynsä, miksi jokainen meistä muistaa punahilkan, sekä Hannun ja Kertun. Onhan tarinankerronta kuitenkin vanhimpia kommunikaatiotapoja, jotka ovat peräisin jo muinaisista seinämaalauksista ja ovat säilyneet merkittävinä aikojen läpi. Tässä kappaleessa käydäänkin läpi tarinankerronnan tärkeyttä ja sen digitaalisia muotoja eri kanavissa. 

Hyvää tarinaa sisältömarkkinoinnissa voisi kutsua syötiksi, ellei jopa täydelliseksi sellaiseksi. Asiakas ui kalan tavoin loputtomassa informaation virrassa vain odottaen sitä mukaansa tempaavaa koukkua. Esimerkiksi blogikirjoituksessa on syytä siis luoda kauniisti kerrottu tarina aiheesta sen sijaan, että teksti olisi täynnä pelkkää yleistä pitkäjänteistä tekstiä. Pelkkä tarina ei kuitenkaan ole menolippu menestykseen. Tutkimusten mukaan 90% aivojen käsittelemästä informaatiosta on visuaalista, joten aivot reagoivat kuviin huomattavasti herkemmin, kuin tekstiin. Toimiva blogipostaus siis sisältääkin tekstisisältöön sopivia kuvia, koska kuvat ovat omalla tavallansa sitouttavia ja myös täydellinen tapa rytmittää tekstiä. 

Digitaaliseen tarinankerrontaan Youtubessa, Instagramissa, kuin Facebookissakin on edellä mainittujen syiden lisäksi syytä myös panostaa siksi, että hyvin tehty sisältöstrategia markkinoinnissa on yritykselle huomattavasti halvempaa ja tehokkaampaa, kuin maksaa tuhansia euroja perinteisestä kohdennetusta mainonnasta. Tällaista näkemystä markkinoinnista kuitenkin pelätään, koska koetaan tuotteen informaation jäävän toissijaiseksi. Huoli kuitenkin on aiheeton, koska kyse ei ole pelkästään informaatiosta itsestään, vaan siitä miten luovasti ja mielenkiintoisesti informaatio välitetään. Niin kuin sanontakin menee, ”Facts Tell, Stories Sell”. 

Näin Hamlet luotiin – käsikirjoitus 

On hyvä suunnitella videoon tarkka käsikirjoitus, johon on toki hyvä jättää pelivaraa jos suunnitelmat muuttuvat. Alkuun on hyvä viskellä ideoita ja lähteä niiden pohjalta pohjustamaan omaa mestariteostaan. Käsikirjoitus on hyvä pitää sisällään videon juonen sekä tarkemman suunnitelman. Tarinamainen video on esimerkiksi hyvä idea, sillä se on mielenkiintoinen ja ei pyöri paikallaan vaan menee koko ajan eteenpäin ja näyttää, että tuotoksen eteen on nähty vaivaa eikä ole perinteinen “osta osta” tyyppinen markkinointivideo vaan astetta persoonallisempi. Käsikirjoituksessa on hyvä ottaa huomioon myös tiettyjä yksityiskohtia, esimerkiksi jos teemana on Lappi tuoda se selkeästi esiin. Jos esimerkiksi tehdään video, jossa on jokin tarina esimerkiksi yrityksen synnystä tai vaikka mainoskampanjasta on tärkeää, että se on johdonmukainen sekä, että tarinassa on jokin idea. Vaikka on hyvä, että videossa tapahtuu, kannattaa tarinan kannalta tietty yksinkertaisuus säilyttää eikä tunkea jokaista ideaa väkisin mukaan, vaikka ne itsessään olisikin hyviä.  

Make every second count  

Promo videoon on turha lisätä mitään turhaa, vaan pyrkiä heti alusta loppuun asti tekemään mielenkiitoista tuotantoa. Promo videot ovat lyhyitä, joten jos video kestää esimerkiksi puoli minuuttia ei millekään epäolennaiselle ole varaa tuhlata sekunteja. Turha pyöriä oman maalin takana jos halutaan voittaa ottelu. 

Tee selväksi mistä on kyse. Koska kyse ei ole elokuvasarjan ensimmäisestä osasta, jossa elokuvan päähenkilön tarina ei vielä paljastu kokonaan vaan on odotettava jatko-osaa ei promo videossa ole tälle aikaa tai tarvetta vaan tuo asia esille näyttävästi ja selkeästi.   

Show käyntiin    

Ensimmäiset sekunnit ovat tärkeimmät, jotta videosta ei lähdetä suoraan pois. Jos katsojan mielenkiinto ei herää ensimmäisten viiden sekunnin aikana hän todennäköisesti klikkaa videon pois, joten on hyvin tärkeää koukuttaa katsoja ensi sekuntien aikana. Tämän takia video kannattaakin startata räväkästi ja räjähtävästi. Luonnollisesti et kuitenkaan tarvitse videolle dynamiittia tai muita räjähteitä, mutta ei sekään väärin ole varsinkin jos se on teemaan sopiva. Pääpiirteittäin tässä haetaan yleisön vangitsemista heti ensi sekunneista lähtien. 

Välineet kuntoon, minkälainen on välttämätön laite? 

Kun videokuvaamisvälineistä puhutaan ei kaikille heti ensimmäiseksi tulisi mieleen älypuhelin, vaan tehtävään vaadittaisiin ihan videokamera. Nykyään 4k videokameran saa 700 eurolla, kolmijalka tukemaan 20 euroa, se on siinä. Tämä voi olla kuitenkin liikaa tavalliselle Matti Meikäläiselle, joten hyvän kameran voi löytää omasta taskustakin. Nykypäivänä lähes jokaisella suomalaisella on älypuhelin ja jokaisessa älypuhelimessa on varusteena kamera, jolla voi ottaa erilaatuisia kuvia/videoita. Minne tahansa menet, puhelin on aina mukana ja niin on kamerakin. Puhelimilla pystyy nykyään kuvaamaan jopa 4k laatuisia kuvia ja videota. Näiden puhelimien hinta kuitenkin vaihtelee 1000 euron molemmin puolin. Jos vaikkapa Matilta löytyy vuoden 2018 älypuhelin, ei halvin, mutta ei kalleinkaan, sillä hän varmasti pärjäisi loistavasti kaikessa kuvaamisessa ja videoinnissa.  

Mutta tässä ei ole kysymys Matti Meikäläisestä vaan korkealle tavoittelevista matkailualan yrityksistä. Sieltä löytyy rahaa ihan oikeaan videokameraan ja sillä saadaan aina laadukkaampi tulos kuin älypuhelimella. Kuvien ja videoiden laatu vaikuttaa huomattavasti yrityksen imagoon hyvällä, tai huonolla tavalla. 4k kuvalaadulla ja 60 fps riittää hyvin pitkälle. 

Promovideoiden tekeminen hyvällä kalustolla on kaiken A ja O. Videon on oltava parasta laatua, jotta yritys vaikuttaa pätevältä ja “paremmalta” kuin muut. 

G-piste & eri kulmat 

Seuraillaan ympäristöä ja seurataan mitä siinä ympärillä tapahtuu. Katsotaan omasta näkökulmasta koko ajan, niin kuvien ottamisessa ei kannata hätäillä vaan odottaa sitä oikeaa hetkeä, jotta tuotos on mahdollisimman toimiva. 

Ota huomioon paikka sillä voittajan elkein on hyvä lähteä tavoittelemaan parasta eikä pelkästään hyvää. Päiväsaikana otettu kuva ei välttämättä ole se otollisin hetki niin mieti mihin aikaan kuvia kannattaa lähteä ottamaan. 

Kuvia tarkastellessa kannattaa ottaa huomioon kokonaiskuva ei pelkästään keskittyä yhteen tiettyyn kohtaan, sillä kun kiinnostuskohtia on monia antaa se erilaisen kuvan. Kuvatessa ei kannata käyttää zoomia vaan käytä mieluummin jalkoja jos kuvattava on kaukana. 

Valot pimeyksien reunoilla 

Maatason kuvat ovat hyviä, mutta kannattaa katsoa josko olisi mahdollista ottaa kuvia jostain korkeammalta sillä se lisää siihen mielenkiintoa ja antaa toisenlaista kuvakulmaa tuotokseen. 

Valaistus on hyvin tärkeää kuvien ja videoiden tekemisen kannalta. Auringonvalo on paras valaistus keino, luonnonmukainen. Auringonvalo antaa luonnollisimman värin kuvattavaan henkilöön/esineeseen, kenotekoinen valaistus antaa keinotekoisen valon. Älä anna valon polttaa kuitenkaan “puhki” (liika valaistus) kuitenkaan pääkohdetta. Vältä tarpeettomia liian kirkkaita valokohtia pääkohteessa ylipäätään. 

Varjoja on myös varottava kuvatessa. Varjot voivat pilata kuvan, joten on saatava kuvattavan henkilön/esineen oikeasta kulmasta mahdollisimman hyvä valaistus.  

Kakun koristelu   

Videon kuvattua on aika siirtyä kirurgisiin toimenpiteisiin leikkauspöydällä. Tässä kirjoituksessa ei niinkään läpi käydä ohjelmistoa, joten se jääköön jokaisen omakohtaiseksi päätökseksi. Editoimalla tuotosta voi saada aikaan kaikenlaista, lähtökohtaisesti kuitenkin aloitetaan videon leikkaamisesta. Ääntenvoimakkuuksiin ja mahdollisiin mykistyksiin on syytä myös kiinnittää huomio tässä kohtaa.  

Tehosteilla ja siirtymillä on mahdollista koristella kakku artistisella mansikoiden ja hedelmäkarkkien asettelun harmonialla. Kuitenkin on syytä muistaa, että liika on liikaa, joten listan jokaista efektiä ei videoon kannata tunkea, vaan olla hienovarainen niiden kanssa. Videotyylin mukaan voi video kaivata taustalle musiikkia. Lempikappaleesi harvemmin on oikea ratkaisu, vaikka Rihanna omaa korvaa miellyttäisikin. Taustamusiikin on syytä olla videon teemaan ja tyyliin sopiva. Tässä kohtaa on myös syytä huomioida tekijänoikeus säännöt. Internet on kuitenkin täynnä ilmaista käytettäväksi tarkoitettua musiikkia, kunhan hieman jaksaa vaivaa nähdä. 

Youtuben ylivalta – miksi se on paras alusta videoille

Youtube on alustana paras vaihtoehto kun siinä pystyy esimerkiksi katsomaan ja tuottamaan HD-kuvalaatuisia videoita, myös pystyt nopeuttamaan videota oman mielesi mukaan jos et normaali vauhtista videota halua katsoa.  

Youtubeen voi laittaa helposti videoita ja tuottaa sinne sisältöä myös livenä. Tämä on erinomainen ominaisuus tässä kun esimerkiksi jollain muulla sovelluksella nämä livet yleensä jossain kohti menee poikki vaikka ei mitään teekään, tätä ongelmaa ei ole youtubessa. 

Se on katsojille erinomainen vaihtoehto kun se on jo valmiiksi tuttu melkeinpä kaikille jotka koneella touhuilee, myös vanhuksille jotka muuten vain sähläävät tällä vekottimella. 

Pystyt myös säätämään volumea mielesi mukaan ettei tarvitse koneen omiin volume kohtiin koskea, esimerkiksi instagramissa et voi tätä toimintoa tehdä, tai kelata videota. Youtubeen voit laittaa vielä pitempiäkin videoita kuin vain minuutin mittaisia puheita.  

Tylsäosuus – YouTube optimointi 

YouTube on Googlen omistuksessa, joten otsikolla on, suuri vaikutus miten videon löytää. Pitää saada hakija klikkaamaan videota. Myös oikea järjestys auttaa. Videon kuvaukseen on laitettava ensimmäiseksi kuvastava teksti, avataan videon käsittelemät asiat. Tärkeää on myös laittaa omaan nettisivuun linkki, jotta ihmiset löytävät sen yhden klikkauksen päästä. Käytä myös tärkeimpiä hakusanojasi, musta että teet kuitenkin ihmisille sisältöä etkä hakukoneille. Tässä 5 tapaa optimoida kanavasi: 

1. Lisää videolle sopivat tagit. Käytä ensimmäisenä tagina tärkeintä hakusanaasi, tämän lisäksi alan sanastoa ja synonyymeja.  

2. Kommentointi.  Jos videosi saa kommentteja, moderoi ne. Vastaa asiallisiin. Tämä luo sivulle lisää tekstisisältöä ja nostaa sivun arvoa Googlen silmissä. Julkaise video myös omalla sivustollasi.  

3.Julkaisu muualla. Vaikka julkaiset videon YouTubessa, käytä se hyödyksi myös omalla sivustollasi. Video voi olla yksi osuus pitkää artikkelia sivustollasi, mikä luo lisää arvoa tekstisisällölle. Video kuitenkin on ”tuplasisältöä” ja alkuperäinen löytyy YouTubesta, se siis vaatii kunnon tekstisisällön ympärilleen omalla sivustollasi. 

4. Tekstitys. Jos videollasi on paljon puhetta, lisää siihen tekstitys YouTuben caption-ominaisuudella. Tämä ei ilmeisesti juurikaan nosta videon sijoituksia, mutta se kertoo Googlelle ja YouTubelle tarkemmin videon aihepiirin. Tekstitys antaa myös paremman käyttäjäkokemuksen. Käy kuitenkin tekstitystiedosto lävitse ja korjaa sen kieli kuntoon. 

5. Oikea linkitys. Jaa video sosiaalisen median kanavissasi. Nämä ovat heikkoja linkkejä videoosi ja parantavat sen näkyvyyttä ja vievät videosisällön useamman ihmisen eteen. YouTubessa sijoituksiin vaikuttaa myös videon katselumäärät ja nämä saat nousemaan videota jakamalla.  Lähde: https://www.digimarkkinointi.fi/blogi/8-vinkkia-youtube-videon-optimointiin 

MyStory-hanke

Artikkeli on kirjoitettu yhteistyössä MyStory-hankkeen kanssa. MyStory-hanke on luotu tukemaan pieniä matkailualan yrityksiä Pohjois-Suomessa, Ruotsissa & Norjassa. Lue lisää aiheesta: https://northernlightsroute.info/.

Takaisin alkuun


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.